Bulls kontrollerar Bitcoin-priset även om finansieringsnivån når rekordhöga

När Bitcoin gick igenom $ 10K började derivatmarknaderna visa tecken på överdrivet hävstång men marknaden är fortfarande lutad mot tjurar.

Bitcoin Future priset vaknade äntligen upp och steg till en ny 2020-höjd men när marknaderna steg över 10 000 $ verkar vissa handlare ha öppnat alltför hävstångslånga positioner.

Denna effekt blev mer märkbar när finansieringsgraden för eviga kontrakt nådde den näst högsta nivån i år på 12,4% per månad

Enbart finansiering bör inte betraktas som en röd flagga, särskilt under kortvariga perioder. Problemet ligger främst i kontango, även känd som futures basis, som har varit ovanligt högt de senaste dagarna. Detta indikerar att professionella handlare är starkt utnyttjade på köpssidan.

De flesta av dessa hävstångspositioner är i vinst eftersom kontango överskred en årlig ränta på 10% innan nivån på 10 400 dollar bröt. För att bekräfta om sådan optimism är under en kontrollerad situation bör man också utvärdera alternativmarknaderna och bestämma om 25% delta skev visar tecken på stress.

BitMEX-finansieringsgraden stiger till högst 12 månader

För närvarande rankas BitMEX bland de tre bästa derivatbörserna i termer av uppmätt öppet intresse och utbytet ger också tydlig rapportering om dess finansieringsgrad.

Evigvariga kontrakt, även kända som omvända swappar, kräver justeringar på 8 timmar genom en finansieringsgrad och detta kommer att variera beroende på antalet aktiva länkar kontra hävstångsinstrument.

Finansieringsgraden på BitMEX nådde nyligen 0,13%, vilket innebär att köpare betalar 12,4% per månad för att ha långa positioner. En sådan nivå är inte enastående, men när tiden går skapar den en obekväm situation för långa eviga kontrakthållare.

Contango närmar sig farliga nivåer

Det är viktigt att övervaka denna metrisk eftersom kontango mäter premien på längre terminskontrakt till nuvarande spotnivåer. Professionella handlare tenderar att vara mer aktiva än detaljhandeln på sådana instrument eftersom deras priser varierar mer, plus det finns besväret med att behöva hantera utgångsdatum.

Dessa kontrakt handlar vanligtvis till en liten premie, vilket indikerar att säljare begär mer pengar för att hålla tillbaka avräkningen längre.

Den 3-månaders futuresanalysbasen steg med 10% årligen för ett par dagar sedan och ligger för närvarande på sin högsta nivå sedan början av mars. Sådana starka 15% årliga räntor indikerar att professionella handlare betalar en stor premie till spotmarknaderna, och därmed högt utnyttjade på köpssidan.

Ingen fastställd nivå blir outhärdlig för sina innehavare, även om en sidodelad marknad härifrån kommer att leda till att hävstångslånga positioner blir dyrare.

Alternativmarknaderna visar inga tecken på överdriven optimism

Varje gång marknader kommer in i ett extremt säkert scenario, tenderar marknaderna för optioner att presentera ovanliga uppgifter. Delta skew med 25% mäter hur den dyrare marknaden prissätter hausseartade köpoptioner jämfört med motsvarande baissiska säljoptioner.

Delta skev med 25%, anses som en rädsla / girighet-indikator och den sitter för närvarande på negativa 12%, vilket innebär att skyddet för uppsidan är dyrare.

Återigen är detta inte en oroväckande nivå, i själva verket kommer vissa att säga att det är naturligt efter en sådan imponerande tjurkörning på $ 2000 inträffade på mindre än en vecka.